2019-2025 Euskadiko Elikaduraren eta Egurraren Balio Katearen Laneko Segurtasun eta Osasunerako Estrategia Sektoriala
BERRI NABARMENAK
EUSKADIPREBEN 2024 jardunaldiak: bafadaren arriskuaren prebentzioa eta nekazaritzako sasoiko lana buruz aurkeztutako materialak
ONDARE aldizkariak EUSKADIPREBEN estrategiaren bafada-arriskuari buruzko artikulu bat argitaratu du
EUSKADIPREBENek sasikako lanaren arloan laneko arriskuak prebenitzeko 2024 sentsibilizazio-kanpainia amaitu du, mahastietan kimaketa eta udaberriko kimaketa lanekin amaituz.
misioa
Inguru seguruak, osasuntsuak eta jasangarriak sustatzea eta garatzea lehen sektorean eta balio katean (elikagaiak eta zura) lan egiten duten pertsona guztientzat, bakoitzaren berariazkotasunak erreferente eta bereizgarri gisa izanik, esparru sozio-laboral horretako profesional guztien eta administrazioen parte-hartzearekin eta eskura dauden baliabide guztien erabilerarekin.
Balio katea
Balio katearen analisia, eragile sektorial publiko-pribatu eta instituzional guztiekin.
Transbertsalitatea
Elementu transbertsal esanguratsuak, hala nola errentagarritasuna, iraunkortasuna,
errikuntza, pertsonak, prestakuntza eta sektorearen bilakaera.
Analisi sektorialak
Sektorearen gaur egungo egoera, ahulguneak, mehatxuak, indarguneak eta aukerak,
kezkak eta espektatibak.
Estrategia
Helburuak, bisioa, lan ildoen garapena eta ekintzen proposamena.
nola?
ERRONKAK
Sektore jasangarri, seguru eta osasungarria, eta berezia
Ezagutza aurreratuaren kudeaketa eta ustiapena
Berrikuntza eta garapen teknologikoa: inguruneen egokitzapena
Gizarte eta lan ingurune erakargarria
PLANAREN HELBURU KUANTITATIBOAK
0
ISTRIPU HILGARRIAK GURE SEKTOREAN
-15%
ISTRIPUAK ETA GAIXOTASUN PROFESIONALAK ADIERAZLE NAGUSIETAN
IRISMENA ETA ESTALDURA
Lehen sektorea eta balio katea
- 114.500 PERTSONA
hauen lan baldintzak barne
hartuko dituen estrategia bat…
- Elikaduraren balio katea 96.500
- Egurraren balio katea 18.000
- 12% Euskadiko BPGan
JARDUTE ARDATZE ETA ARLOAK
KULTURA ETA GIZARTEA
- Sektorean prebentzioaren kultura
bultzatzea: “zero” ikuspegiaren
estrategia. - Balio kateko trakzio eragileak eta
erreferenteak aktibatzea. - Trebakuntza eta prestakuntza.
- Generoaren ikuspegia txertatzea.
LAN INGURUNE SEGURUAK, OSASUNGARRIAK ETA JASANGARRIAK SEKTORE BEREZI BATEAN
- Profesional/ustiategi/enpresa/prozesu
eta praktika seguruak, osasungarriak
eta jasangarriak aitortzea eta bereiztea. - Laneko arriskuen kudeaketa eta
gobernantza sistema egokituak. - Berrikuntza teknologikoa eta eraldaketa
digitala segurtasun eta osasunean.
EZAGUTZAREN KUDEAKETA INTEGRALA
- Zaintza eta prospektiba.
- Ezagutza sareak eta behatokiak.
INPLIKAZIOA ETA KONPROMISOA
- Kooperazioa eta lankidetza.
- Politika eta estrategia
bateratuak.
IKUSPEGI ESTRATEGIKOA
Nekazaritzako elikagaien eta egurraren lehen sektore segurua, osasungarria eta jasangarria.
- Balio katean parte hartzailea eta lehiakorra
- Ezagutzaren kudeaketa integralarekin
- Teknologia eta ekipamendu egoki eta berritzaileekin
- Genero perspektibarekin
- Erreferente soziala izanik laneko segurtasunean eta jasangarritasunean
- Sozialki aitortua gizarteari egindako ekarpenagatik
- “Zero” ikuspegiarekin, non lan jasangarria osasun iturria den, ez kalte iturria